1. Вода стає більш "важкої" (підвищується кількість ізотопів дейтерію), а важка вода дуже шкідлива
  2. Погіршується "структурованість" води, вода стає "мертвою", руйнується її "пам'ять" і отже це або призводить до шкоди для організму, або як мінімум зменшується корисний вплив води.

 Обидві причини неспроможні і псевдонаукові.

1-А) Дейтерій в невеликих дозах міститься в звичайній воді (приблизно 0,5·10−7). Підвищення концентрації важкої води при тривалому кип'ятінні настільки незначне, що лежить за межами чутливості організму і може бути виявлено тільки точної апаратурою . Підвищення концентрації не означає збільшення самої кількості важкої води

1-Б) Важка вода не настільки отруйна, як багато хто думає. Людина може без видимої шкоди для здоров'я випити склянку чистої 100% важкої води, весь дейтерій буде виведений з організму через кілька днів. Таким чином, важка вода менш токсична, ніж, наприклад, кухонна сіль .

Досліди над ссавцями показали, що відчутні наслідки для організму наступають при дуже великих концентраціях дейтрія в тканинах (25% -50%). Людина масою 70 кг повинен щодня випивати по 3 літра чистої (100%) важкої води протягом ТИЖНЯ, щоб її концентрація в тканинах склала 25%

2) Структурована вода, пам'ять води - терміни, що зустрічається в нетрадиційних науках (читай-"лженауках"). Сучасні фізика, медицина і біологія заперечують структуровану воду і приписувані їй вражаючі цілющі властивості 

Висновок. Повторно кип'ятити воду можна.


1. Як і очікувалося, точка зору "кип'ятити воду двічі не можна, тому що в ній стає менше кисню" - мабуть, міф. Кисню в свіжому окропі настільки ж мало, як і в двічі кип'ятінні - і в кілька разів менше, ніж у воді, скажімо, 90 градусів. Перенасиченого розчину кисню у воді в нормальних умовах не буває, тому ні кількість кип'ятіння, ні швидкість нагріву води не важливі.

2. Може бути, кип'ятити воду двічі не можна, тому що змінюється сольовий склад - жорсткість, кислотність? Аж ніяк. Всі солі оборотної жорсткості розпадаються ще в процесі першого кип'ятіння.

При нагріванні води відбувається стрімке розкладання солей жорсткості з виділенням вуглекислоти - цим і пояснюється "побіління" води і виділення великої кількості дрібних бульбашок перед закипанням. Відповідно, кип'ячена вода, як правило (при первинному наявності значної оборотної жорсткості) м'якше некип'яченої, але скільки разів кип'ятили воду - не важливо.

 

Дополнительная информация